Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Zdraví

Tlak na páteř

Usilovně pracujeme na tom, aby se sedlo nikdy nedotýkalo páteřních výběžků, ale jsme ochotni použít „pomůcku“, jejíž působení vyvíjí tlak (směrem dolů) přímo na tyto výběžky a doufáme, že pomůže koni VYKLENOUT hřbet. Nejsem si jistý, jak to máte vy, ale mě to vůbec nedává smysl.

Působení tlaku směrem dolů, by mělo podpořit zapojení svalů a vyklenutí hřbetu směrem nahoru.

Jedním z těchto nástrojů, které mám na mysli, je lano, které je připojeno k udidlu, prochází mezi předníma nohama koně a vrací se zpět (na druhou stranu udidla) přes kohoutek koně.

Nejenže tento nástroj vyvíjí tlak PŘÍMO na páteřní výběžky, ale taktéž vytváří tření při každém pohybu koně.

Propadnutí hřbetu koně, směrem od tlaku, není vědomý akt koně, ale reakce. Kůň se nezastaví a neřekne si: „Cítím tlak, měl bych se pohnout směrem od něj“, prostě to udělá. Nic, co uděláte, tomu nezabrání (kromě odebrání pomůcky/nástroje, tedy odstranění tlaku).

Posedlost pozicí hlavy koně naplnila trh „pomůckami“ a nástroji, které vytváří falešný rámec s nulovým ohledem na zbytek těla koně.

Výrobce tvrdí: „Tento tréninkový nástroj podporuje koně v protažení dopředu a dolů, pomáhá uvolnit napětí a budovat svaly horní linie“.

Nicméně způsobují přesný opak. Nepolevující tlak na udidlo s nulovým ohledem na hubu koně nutí koně snížit hlavu a zamezuje mu v použití hlavy a krku k balancování. Tlak na hřbet pak způsobuje propadnutí hřbetu, a naopak nedělá naprosto nic, aby podpořil koně v aktivaci zádě a vyklenutí hřbetu, které slibuje.

Ať už děláte s koňmi cokoliv, používejte logické myšlení.

Chcete vyklenout hřbet? Nevyvíjejte tlak na páteř.

Chcete, aby kůň vyhledával kontakt s otěží? Netahejte za otěže.




Komentáře

Přidat komentář