Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Teorie

Co nám říká: poloha uší?

Tuto otázku není lehké zodpovědět, protože kontext je to, na čem záleží.

Na kontextu záleží

Existuje mnoho různých podmínek, které přimějí koně položit uši dozadu k hlavě.

Toto chování je možné srovnat s člověkem, který překříží ruce na hrudi. Experti na komunikaci tvrdí, že se jedná o signál značící obranu nebo odpor, takže byste se měli této pozici rukou vyhnout, abyste působili více dostupně.  Nicméně, pokud jsme nejlepší přátelé a já překřížím ruce, protože je mi to pohodlné, nebudete toto gesto vnímat jako můj pokus o obranu nebo odpor. Je to tedy kontext, na kterém záleží. Překřížené paže NE VŽDY znamenají obranu či odpor.

Nicméně lidé rádi zjednodušují a je velmi lákavé a snadné vždy předpokládat, že uši složené dozadu jsou VŽDY známkou hněvu a uši nastražené vpřed VŽDY znamenají šťastného koně. Je velmi  snadné škatulkovat věci na černé/bílé, dobré/špatné, dobro/zlo.

  • Uši nastražené vpřed mohou být špatně označeny za "projev štěstí". I když kůň je napjatý nebo zvědavý kvůli něčemu, co se děje před ním.
  • Stejně tak může být kůň špatně považován za nešťastného nebo dokonce zlého/naštvaného, přestože se je pouze soustředí na něco, co je za ním.


Je to kontext, na čem záleží.

Tedy, když přijde na "překládání" koňského jazyka, je důležité vyhnout se předpokladům a falešným přesvědčením a vždy vzít v potaz kontext celé situace. Pamatujte, nic není takové, jak vypadá. Musíte zvážit celou situaci nejen pouze její část, abyste porozuměli, proč kůň dělá to, co dělá – v dané situaci.

Je tedy na jezdci/ošetřovateli/, aby si všímal a správně vyhodnocoval dané situace. Musíme pečlivě pozorovat a znát svého koně, abychom zjistili, co svým chováním skutečně myslí. Pusťme se do zkoumání poloh uší koně.

Uši položené dozadu

Zde je seznam věcí, které mohou znamenat uši položené dozadu:

  • Chce-li kůň naznačit koni či člověku něco jako "kliď se mi z cesty", položí uši dozadu k hlavě, tak že je v podstatě k hlavě "přilepí" (viz obrázek).
  • Kůň může otočit uši dozadu při jízdě, protože mu sedlo nebo udidlo řádně nesedí. Nepadnoucí sedlo nebo špatně zvolené udidlo jsou častou příčinou problémů, které kůň signalizuje právě pozicí uší.
  • Někdy toto může být znakem velkého diskomfortu a kůň otáčí a pokládá své uši vzad ,protože je mu velmi nepohodlně nebo dokonce trpí fyzickou bolestí, kvůli nějakému problému se zádovými svaly, páteří, pánví nebo kdekoliv jinde na těle.
  • Uši sklopené dozadu mohou být známkou toho, že je kůň vyveden z rovnováhy nebo jezdec ztratil balanc, čímž způsobuje nerovnováhu koni, případně není schopen pomoci koni rovnováhu nalézt.
  • Občas kůň může otáčet a sklápět uši dozadu kvůli přílišnému tlaku, které je na něj vyvíjen během tréninku a on si jej tím pádem neužívá nebo je jim přímo otráven, například tím, že jsou pomůcky aplikovány příliš intenzivně nebo příliš dlouho.
  • Někdy má kůň uši otočené dozadu, protože slyší něco za sebou.
  • Koně mohou mít sklopené uši například, jsou-li v "řídícím" či "pronásledovacím módu". Pokud hřebec řídí své stádo ze zadní pozici nebo cuttingový kůň pronásleduje krávu, uši se stáčejí dozadu.
  • Kůň také otáčí a přiklápí uši vzad, pokud se soustředí na jezdce na svých zádech.
  • Někdy jsou jeho uši sklopené vzad, protože se velmi soustředí na daný cvik/úkol.
  • Uši mohou být sklopené, pokud se kůň učí něco nového.
  • Občas má kůň otočené uši vzad, protože tvrdě pracuje a dává do daného úkolu všechno své úsilí.


Takže, pokud kůň velmi tvrdě pracuje a soustředí se na straightness training, často to vyjadřuje stočením uší dozadu a často také celou svou mimikou, kombinovanou se šviháním ocasu – tím ukazuje, že se snaží ze všech sil vyhovět svému jezdci.




Komentáře

Přidat komentář