Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Reportáže

Marius na Krkavčí hoře

Marius na Krkavčí hoře

Druhý říjnový víkend jsem měla možnost pomoci Kristině Koudelové s organizací kliniky s Mariem Schneiderem. Pokud tohoto elegána s baretkou neznáte, Marius je jedním ze tří žáků Benta Branderupa, který dosáhl titulu Mistr. Jeho sídlem je německý hřebčín Moorhof, kde se věnuje výcviku akademického jezdeckého umění.

Lokalitou, kde se celá akce konala, byla Krkavčí hora nedaleko Berouna.  Již při první návštěvě toho místa jsem si byla jistá, že je ideální na uspořádání této kliniky.  Celý areál vypadá opravdu skvěle a to nejenom po stránce vizuální, ale i s ohledem na funkčnost a využití. Nemluvě o ochotě majitelů, kteří se nám snažili vyjít se vším vstříc.

V pátek odpoledne začalo být na Krkavčí hoře rušno, začali najíždět koně. Všech 9 koní dorazilo se svými jezdci včas. Prošli veterinární přijímkou a směle se zabydleli v padocích a boxech. V rámci areálu je i penzion, takže majitelé koní mohli využít možnosti přespání přímo zde.

Probuzením do sobotního rána nám začal akademický ,,maraton´´.  Seminář byl trochu jiný, než na co jsme zde byli doposud zvyklí. Každou z osmi jezdeckých dvojic čekaly v průběhu kliniky tři praktické lekce. Teorie však nebyla probírána samostatně, ale byla součástí praktických lekcí. Z pohledu diváka si myslím, že lekce byly poměrně rozmanité. S některými účastníky jsme si mohli projít začátečnické trable, s kterými se musel každý nadšenec na počátku akademické práce popasovat. Bylo skvělé pozorovat, jak je člověk schopen poměrně rychle pochopit, jak svým tělem začít srozumitelně komunikovat se svým čtyřnohým kamarádem. A jak k tomu všemu přidat správně načasované pomůcky v podobě tlaku, vodítka či tušírky. Mezi účastníky byli i mazáci v oboru, kteří se akademickému umění věnují mnoho let, proto bylo možné sledovat souhru těchto dvojic, jak při práci ze země, z ruky, tak ze sedla.

Trénovaly se plynulé přechody mezi jednotlivými cviky jako je dovnitř plec, dovnitř záď, traverzála, poloviční pirueta či renver. V některých lekcích jsme mohli vidět cvičení na přenášení váhy na místě, z kterého některé dvojice vykouzlili pěkná školní zastavení. Vyslechli jsme si teoretické poznatky týkající se rovnováhy těla, jak vertikální, tak horizontální. Oku lahodící byla i práce ze země na plynulých přechodech mezi shromážděným klusem, piafou, školním zastavením a uvolněným vykročením vpřed. V dalších lekcích se diváci mohli ujistit o základech správného sedu, jehož podstatou je uvolněnost jezdce a správné vnímání pohybu koňského hřbetu. Zaměřili jsme se také na klidnou ruku a důležitost nabízení otěže rukou při pohybu vpřed. V průběhu všech lekcí si mohli diváci povšimnout, že Marius nikam nespěchal, nechal dvojicím dostatek času k provedení a pochopení daného cviku. Proto nebyla nouze o tzv. aha momenty, kdy to najednou všechno ,,zacvaklo´´ do sebe :). Po celou dobu kliniky z Maria vyzařovala velmi pozitivní energie a uvolněnost, která se nesla celou halou. Seminář měl díky tomu velmi pohodovou atmosféru.

PS: Děkuji za pomoc všem, kteří přiložili ruku k dílu a pomohli se vším, co bylo třeba. Bylo to skvělé a těším se na další akci s Vámi :)

 Klára




Komentáře

Přidat komentář