Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Reportáže

EQUITOPIA - Equi Smart - Kurz, Intensive Week II, 19.9.2018

Uff, jsem vyřízená. Ještěže již od lyžáku na základní škole vím, že 3. den je krizový. To mnohé vysvětluje. Dnešní report tedy bude velice krátký, neboť nemám dostatečnou morálku a energii na to udržet se vzhůru dost dlouho. Každopádně se pokusím o krátký "sestřih" toho nejlepšího... ostatně jako vždy :).



Wohooo. Dnes ráno se budím doslova nadšena. Dnešní den je totiž o sedlech, což (při vší skromnosti) považuji za svou silnou stránku. 

"Jupí - konečně něco, čemu rozumím!", říkám si cestou v autě, když si jen tak koukám z okna a moc se těším na dnešní lekce. To jsem totiž ještě netušila jak moc jsem se mýlila, ale k tomu se dostanu později.

Přijíždíme do Equi Smart a v učebně už na nás čeká Georgie Welge (která bude přednášet příští víkend v ČR - další jupí!). Po rychlé kávě usedáme ke stolu a Georgie začíná teorií. 

"Pff, tohle už znám", říkám si u druhého slidu. Brzy všk docházím k názoru, že zdaleka neznám ani 1/2 toho, o čem Georgie mluví. "Mhm, fajn mám se ještě co učit... vždyť jde jen o teorii", utěšuji se...ale nevydrží mi to dlouho. Po poměrně vyčerpávající teorii se vydáváme ven, kde Georgie vytahuje z auta asi tuces sedel. Všechno funglovky, moc pěkné. Jedna z organizátorek přivádí místního ponyho (KVH asi jen 160cm....) Maca. 

Jako první nám Georgie ukazuje jak nahmatat poslední hrudní obratel (používá spolehlivější metodu než "poslední žebro"), jak jít longissimus dorsi, kde se berou míry pro kohoutek a lopatku. Tady jsem ještě poměrně "doma" a Yasmine (kurzistka, fyzioterapeutka z Velké Británie) mi často pomáhá a vysvětluje spoustu dalších věcí, za což jsem jí moc vděčná. 

Pak přichází na řadu posouzení konkrétních sedel na tomto "ponym". Pořád se chytám, při posouzení rovnováhy sedla - umím říct zda bude sedlo jezdce "házet dozadu, či dopředu" a kde bude směřovat váha jezdce, resp. kde se bude soustředit. Bohužel dál už jsem docela v háji. Začíná se řešit v podstatě matematika sedla a rozložení váhy, o které nemám ani páru. Mimo Georgie jsou hodně v obraze Yasmine a Celeste, které prostě přijdou k sedlu a vidí.... Cítím se jako prvňáček, který je první den ve škole. Prostě jsem úplně malinká. Moje ego zase jednou kleslo úplně na dno... nebo to jsem si alespoň myslela. 

Koukáme na sedlo pod jezdcem, protože bez jezdce se nedá 100% správně posoudit... další věc, kterou jsem dělala jinak. No člověk se pořád učí. Georgie, Celeste a Yasmine shrnují věci, kterých bychom si měli všímat a na co si dát pozor a také, jaké závěry z toho vyvozovat. Mám "uši na šťopkách" a padá mi brada z toho, jak moc věcí jsou schopni určit z pouhého pohledu na sedlo a jezdce. Je to úžasné a já prostě a jednoduše zírám.



Když skončíme s pasováním a posuzováním sedla s Georgie, jejíž část byla zaměřena na pasování "z pohledu koně", je čas na Tessu, která nás zasvěcuje do pasování sedel z pohledu člověka. 

Jinak řečeno, když si člověk myslí, že už to nemůže být komplikovanější... obvykle se mýlí. Probíráme délku stehna ve vztahu k bočnicícm a posedlí, bavíme se o délkách posedlí a různých možnostech pozice sedu v sedle. O dnešních moderních drezurních sedlech, které jezdce "usadí" do určité pozice, ze které se prostě nemůže dostat a která rozhodně nepřispívá ke stabilitě jezdcova sedu, ale prostě ho jen zaklání mezi spousty různých opěrek, bloků a do velice hlubokého posedlí, ze kterého není úniku. Řešíme různé pozice třmenového zámku a jejich vliv na celkový sed jezdce. No jsou toho hromady, co se musí člověk naučit....

Pak se přesouváme na jízdárnu, kde dneska každá z nás absolvuje soukromou lekci s Tessou. Nicméně předtím, než se každá z nás usadí do sedla, díváme se na sedlo na koni a hodnotíme jeho stav: rovnováhu, pozici, směr rozkladu váhy atp. Opět mi padá brada, když slyším, co všechno jsou ostatní schopni vidět na první pohled.... 

Nicméně se snažím naslouchat ze všech sil a Georgie s Yasmine občas přihodí i nějaké extra informace - díky vám dámy! Mám trochu pocit, že ke konci už vím na co se zaměřovat a zase jednou toho vidím více, ale pořád mám před sebou obrovskou cestu.


Má lekce s Carlitem probíhá nad očekávání dobře. Dnes se věnuji hlavně poloviční zádrži bez otěží. Je to zvláštní a jedná se pouze o polohování pánve vůči pohybu koně. Každopádně to funguje a dokonce už to i vypadá, že jsem schopna odděleně ovládat vnitřní a vnější ruku. Úspěch! Samozřejmě mám asi tak ještě dva miliony věcí, na které se musím soustředit a zapracovat, ale tak to asi bude vždy a pořád :). Jezdec prostě nikdy není 100%, ale to asi všichni víme... proto jsem hrozně ráda, za to že mám možnost se učit u vynikajících učitelů, jejichž mysl je vždy otevřená a jsou si tohoto faktu sami vědomi.

Tak snad zase zítra :)




Komentáře

Přidat komentář