Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Cviky

Jóga pro jezdce

Pravděpodobně jste, stejně jako většina jezdců, od svého trenéra již mnohokrát slyšeli pokyny typu: „Ruku výš.“, „Přilož nohu.“, „Ne, tam ne.“, „Ano, to je ono!“. A přitom vám kolikrát proběhlo hlavou, „Ale vždyť to je to stejné místo, kde jsem měl nohu celou dobu!“. Jakmile se kůň začne pohybovat, není vždy úplně jednoduché udržovat si přehled o tom, kde přesně se jednotlivé části vašeho těla nacházejí.

Do sedla usedáme s vidinou, že naše tělo bude fungovat precizně a přesně, což jsou věci, které se i jógoví mistři snaží zdokonalovat roky! Toto „uvědomění těla“ je totiž těžší, než se zdá. Nemůžeme od svého těla očekávat, že to, co není schopné zvládnout na zemi, zvládne v sedle. Od koně, který neumí pravidelně klusat v terénu, se také neočekává, že jakmile na něj dáte sedlo, začne skákat na úrovni Grand Prix. To stejné platí pro jezdce. Naštěstí existuje cesta, díky které si tento, velmi náročný úkol „uvědomění těla“, můžete usnadnit. Ale nejprve se zhluboka nadechněte.

Jógová praxe je úžasným způsobem, jak docílit důkladnějšího propojení mysli a těla, naučit se být více přítomni v daném okamžiku, zesílit a zároveň získat více klidu. No nezní to naprosto skvěle?! Umět zkombinovat sílu a vnitřní klid je pro jezdce ideální meta, ovšem samotný proces docílení tohoto stavu je velmi náročný. Proto na sobě neustále pracujeme, snažíme se, aby naše pomůcky byly co nejefektivnější, zdokonalujeme uvědomění si vlastního těla a usilujeme o to, aby nás kůň na svých zádech nosil s radostí. Podíváte-li na profesionála v jakémkoliv sportu, vypadá to, že mu vše jde prakticky samo, bez viditelného úsilí. A není nic lepšího než zjištění, že toho můžete docílit také. Samozřejmě to není zadarmo, ale obrovské benefity, které tím získáte, jsou celý život, a navíc si veškeré aktivity budete mnohem více užívat!

Tak si pojďme popovídat o benefitech , které jóga do jezdectví vnáší.

Psychické / duševní výhody

Jóga potlačuje úzkost a zvyšuje sebevědomí, takže je mnohem snazší přenášet a uchovávat informace. Pokud je vaše mysl vystresovaná, budete mnohem obtížněji přijímat informace, které mohou být v dané chvíli naprosto zásadní (což nepotěší nejen vašeho koně, ale ani trenéra!). Nenechat se rozhodit tím, co si o mně pomyslí ostatní jezdci, nebát se neúspěchu, to jsou velmi těžké úkoly. Pravidelná jógová praxe vám umožní takové úvahy hodit za hlavu a zanedlouho si všimnete, že se vám podařilo docílit zásadního zlepšení, a to dokonce s mnohem menším úsilím. Neznamená to sice, že se vše změní jako mávnutím kouzelného proutku, ale celý proces se vám nebude zdát natolik náročný a zanedlouho pocítíte, jak do sebe vše začíná zapadat. Skvělým cvičením pro zklidnění mysli i těla jsou jóga Nidra (jógový spánek) a meditace.

Posilování středu

Nyní, když jste docílili zklidnění, pojďme se bavit o síle! Střed těla, tzv. jádro, je nejdůležitějším bodem, který vám umožní kontrolovat tělo, pomůcky a rovnováhu. Díky silnému středu bude váš sed stabilnější a pomůcky přesnější. Zní to skvěle, že? Ale přiznejme si na rovinu, komu se při cvičení už podařilo střed těla opravdu zapojit? „Zapojení středu“ často působí jako magická fráze, protože málokdo ví, jak tuto schopnost trénovat. Pokud se vám nedaří zapojit střed těla na židli, která je statická, zvládnete to na koni, který se pohybuje? S tím bojuje řada lidí, nejen jezdců. A právě jóga může být řešením těchto problémů!  Kolik cviků děláme, abychom zlepšili sed, ruce, oči a ve skutečnosti je to celé o jedné jednoduché korekci. Získání pevného středu. Zeptejte se jakéhokoliv lektora jógy, co to skutečně znamená zapojit střed těla a možná budete překvapeni! Ve chvíli, kdy se to naučíte, už nebude cesty zpět, budete trénovat v autě, doma, prostě všude! Jakmile docílíte aktivace středu, uvědomíte si, že se zlepšuje i vaše držení těla. A to se následně projeví i v sedle. Tip na cvičení: postavte se zády ke zdi a snažte se jí dotýkat spodní částí zad, zatímco ramena směřují dozadu. Cítíte, jak jste zastrčili pánev a zvedli žebra, abyste se dostali do správné pozice? Kdykoliv budete mít během ježdění pocit, že vašemu sedu něco chybí, vzpomeňte si na toto cvičení.

Zlepšování flexibility

Nyní už v našem těle umíme propojit klid a sílu, teď potřebujeme přidat mobilitu. Pokud bude vaše tělo zatuhlé, můžete si být jisti, že pod sedlem budete mít stejně zatuhlého koně, avšak bude-li váš sed pružný, bude se i váš kůň pohybovat uvolněně. Abychom mohli vysílat správné pomůcky, potřebujeme, aby naše tělo disponovalo určitým rozsahem pohybu, zejména ve flexorech kyčelních kloubů. Navštivte jednu lekci jógy a garantuji vám, že tyto flexory najdete a otevřete je! Pokud pozorujete, že má váš kůň jednu stranu výrazně slabší, zeptejte se sami sebe, není to tak i u vás? Nejste právě vy tím důvodem, který vede k jeho jednostranné tuhosti? Na rozsah pohybu koně totiž může mít obrovský vliv i ta nejmenší odchylka v jednom z loktů. My jako jezdci, jsme zodpovědní za to, abychom byli našim koním skutečnými partnery, ne jen závažím. Nemůžeme po nich chtít, aby nás na svých zádech nosili korektně, když nejsme schopni kontrolovat své tělo a pomůcky!

Mít pod sedlem spokojeného a ochotného koně, je bezesporu největší výhodou, kterou vám jóga přinese. Vyražte tedy na jógu a užijte si to!




Komentáře

Přidat komentář