Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Vybavení

To neřeš a půjč si moje

„To neřeš a půjč si moje“

Půjčili byste si někdy oblečení od někoho, kdo má jinou velikost?

A co takhle boty? Velikost 37 by měla být přeci stejná jako 43, ne?

Nebo si zkuste řídit auto po někom, kdo je mnohem menší než vy a upravil si sedadlo a volant.

A co si takhle půjčit podprsenku o 3 velikosti menší.


Podle toho, jak mnozí lidé nad sedly uvažují, by výše uvedené mělo stejně bez rozdílu.

To, že vám váš kamarád nebo trenér půjčí sedlo v době, kdy zrovna sháníte nové, je bezesporu krásné a přátelské gesto, jehož účelem je vám pomoci. Málokdo si ale uvědomí, že pravděpodobnost, že vám (nebo vašemu koni) bude takto narychlo půjčené sedlo sedět, se blíží nule. Pravděpodobně si tak pouze půjčíte nástroj, který u vašeho koně může vytvořit problémy nebo nežádoucí chování.

Dalším častým „řešením“ je přidávání deček, beránků, korekčních deček a gelovek pod sedlo, tak aby se sedlo ani nehnulo, přičemž si „pachatel“ často neuvědomuje, že zmenšuje styčnou plochu sedla a vytváří podhoubí pro tvorbu dalších problémů, které mohou vést k atrofii svalů, která vzniká v důsledku „zadušení“ svalů kvůli nedostatečnému zásobení krví a snížené funkci svalu.

Přestože zapůjčení pěkného a často pohodlného sedla je lákavá, představte si sebe sama v botách, které jsou o pár velikostí menší (či větší), či jak řídíte auto se sedadlem, tak vepředu, že sedíte 10 cm od získání obtisku značky vozu z volantu na čelo při každém drobné nerovnosti na vozovce.

Udělejte svému koni službu a nepůjčujte si sedla, aniž by byla zkontrolována profesionálem, a to včetně všech deček, beránků a podbřišníku.




Komentáře

Přidat komentář