Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Zdraví

Zelené monstrum je tady!

Zelené monstrum je tady!

Je tu znovu to roční období. Kritický čas, při kterém v každém majiteli koně panují obavy  ohledně pastvin a travin, které jejich miláček spásá a to i přesto, že jejich kůň netrpí nadváhou či nikdy neměl žádné metabolické problémy.

Prevence je lepší než léčba!

Pokud si všimnete změny v chování vašich koní, jako jsou projevy vzpurnosti, přemíra energie, letargie nebo zda se na jeho těle je pozorovatelné přibírání na váze, v hřebene krku, ztuhlé svaly, oddělování bílé čáry na kopytě, schvácení kopyt… To nejlepší, co můžete udělat v tento moment pro svého koně udělat, abyste zastavili budoucí průběh je snížením příjem trávy a nahradit jej senem a také doplnit větší mírou aktivity a pohybu. 

„Samozřejmě existují různé způsoby péče o pastviny, například systém paddock paradise (trasy a oblasti bez trávy), rotační systém spásání pastvin, pásový systém spásání pastvin atd. Existují různé názory jak postupně přecházet na pastvu a v jak dlouho koně nechat z počátku na pastvině.

Způsob, který se nám jeví nejvhodnější, je stálý přístup k senu (vláknině), pouze tak bude trávící systém koně efektivně fungovat a s možností příjmu různých typů minerály, které vyrovnávají vysoké hladiny cukru a draslíku ve většině trav (zejména v tomto období roku).

 Ale kolik sena / vlákniny máme koni?

Ideálně ad libitní množství neboli neustálý přístup k senu, díky tomu si kůň může sám regulovat jeho příjem a je vždy výhodnější jíst více sena nežli trávy v tomto období. Množství přijímaného krmiva se odvíjí dle individuálního jedince a celkové kvality krmiva (Obecně se doporučuje zvolit krmivo, které není příliš bohaté na cukry).

Ale co když můj kůň seno nebude jíst?"

Pravděpodobně proto, že není zvyklí mít seno na pastvině, nebo není dobré či má možnost spásat až příliš mnoho trávy.

Pokud svého koně necháváte na pastvině (i když jen v průběhu dne), Váš kůň bude pravděpodobně přijímat nadmíru cukru a draslíku. V případě krátké traviny, hrozí, že střeva koně nebudou fungovat, tak jak by měla (jsou uzpůsobeny k neustálému trávení vlákniny). To může způsobit zánět střev, který vede k vředům a metabolickým problémům. Obsah minerálů v travinách a rostlinách se samozřejmě liší, stejně tak v senu, takže vždy existuje možnost v nich nechat ověřit obsah jednotlivých prvků.

Existuje několik typů doplňků / přísad, které mohou koním pomoci vybalancovat minerální nerovnováhu příliš, například hořčík, elektrolyty, sůl.

Někteří lidé používají náhubky pro koně. Existují hned 2 důvody, proč je nepoužívat:

  1. Mohou poškodit zuby koní
  2. Je-li tráva krátká, znamená to, že velice těžko nebo vůbec mohou získat jakékoli množství trávy, což samozřejmě vyvolává frustraci a stress. Jinými slovy spouštěče pro vznik potenciálních vředů.

Všichni víme, že to není snadný úkol, dělat vše správně s ohledem na naše možnosti a vybavení. Ale existují mnohé jednoduché DIY (Do it yourself = „Udělej si sám“), podle kterých můžeme postupovat.

Sabría má přístup k shift track neboli  postupnému spásání pastviny. Na pastvině je tráva krátká, ale s možnost ad libitního přístupu k senu. Seno rozmísťuji v jejím okolí, to ji motivuje v pohybu. Jednoduše ji nemohu nechat na pastvině s delší trávou, jelikož by ji to přivedlo na pokraj jejích fyzických a mentálních možností. Kdybych měl možnost, dělal bych věci trochu jinak, ale stejně jako mnozí z nás, musím pracovat s tím, co máme.

Dokonce i s možnostmi které máme a si pečlivě plánuji změny, které jsem udělal s její stravou. Vykazuje některé jemné změny, které jsou přirozené, ale pozorně sleduji a podle potřeby upravím možnosti, pokud to bude nutné.




Komentáře

Přidat komentář