Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Zdraví

Náhubky: Kdy pomáhají a kdy škodí?

Originál z NJ přeložila Pavla Witzel.

S ohledem na rostoucí počet koní s nadváhou majitelé dnes častěji sahají k náhubkům jako řešení omezení příjmu energie svých koní. Jaké výhody a nevýhody tyto regulátory příjmu potravy mají, jak je správně nastavit a jak na koně nejlépe zvyknout? Na tyto otázky se pokusíme v tomto článku odpovědět.

V posledních letech roste obliba náhubků pro koně jako nástroje pro snižování váhy koní. Pastevní náhubky jsou ideální pro úpravu váhy plemen koní se sklonem k nadváze i jako prevence schvácení kopyt během celého období pastvy. Kůň skrz úzké mezery v náhubku ukousává stébla jen pomalu a v  menším množství, což efektivně omezuje objem spasené trávy. Ale náhubky se jako regulátory příjmu potravy neosvědčily jen na pastvách. I příjem sena můžeme výrazně omezit použitím náhubku. To je jednoznačně zdravotně přínosné pro lehce krmitelná plemena a poníky, kteří jsou, v případě že mají přístup k senu ad libitum, jak se bohužel často děje, vystaveni závažným zdravotním rizikům.  Ale není náhubek jako náhubek. A ne vždy je náhubek vhodným řešením pro každého koně. Pokud váháte, britský National Equine Welfare Council (NEWC) nedávno zveřejnil  podrobný manuál pro využití regulátorů příjmu potravy.


Floortje Hafi Hafi Hafi Hafi Hafi

Druhá strana mince

Poté co v roce 2011 odhalila odborná studie skutečnost, že každý pátý kůň ve Velké Británii je, řekněme, nezdravě oplácaný, je téma nadváhy koní na britských ostrovech velmi frekventované. Ale omezení příjmu potravy pro jednotlivá zvířata v rámci stáda představuje někdy jen těžko řešitelný problém. Není proto divu, že se náhubky jako pomůcka pro zhubnutí, které omezí vždy jen konkrétní zvíře, těší v posledních letech nevídané oblibě.   Použití náhubku jako vhodného a efektivního opatření pro snížení váhy už bylo vědecky potvrzeno v četných studiích. Příjem potravy se při nošení náhubku sníží o 30 až 86 procent. Nositel se zároveň může dál účastnit sociálního života ve stádě. Kůň je tedy při použití náhubku většinou ušetřen oddělení od stáda z dietních důvodů.   Ale přes veškerá pozitiva použití náhubku ke snížení váhy mají náhubky i své stinné stránky:

  • Nezřídka má kůň od náhubku odřené pysky nebo jiné odřeniny od upevnění náhubku na hlavě. Proto musí majitel pravidelně kontrolovat, jak náhubek koni na hlavě a hubě sedí, aby zamezil vzniku bolestivých odřenin. Nejvíc ohroženými místy jsou zejména oblast huby, tváře a žuchvy a oblast za ušima.
  • V průběhu dne může být náhubek zanesen špínou a hlínou. Zbytky jídla, hlíny a písku mohou ucpat úzké průřezy ve dně náhubku a můžou tak koni zcela zamezit v příjmu potravy ale i vody. Proto je každodenní kontrola náhubku a jeho čištění nevyhnutelná.
  • Kůň při každém ukousnutí trávy naráží svými předními zuby na umělou hmotu dna náhubku, proto může dojít k nadměrnému opotřebení zubní skloviny předních zubů. Bolestivé následky mohou mít formu ostrých hran, zubního kazu, zranění dásně apod. Abyste předešli nevratným zraněním, měli byste nechat svého koně pravidelně zkontrolovat veterinářem.
  • Délka trávy může výrazně ovlivnit možnost koně se pást. Příliš krátká nebo dlouhá tráva může koni až znemožnit možnost pást se skrz náhubek. Neměli byste podcenit, jaké frustraci svého koně v takovém případě vystavíte, když kůň obrazně řečeno stojí před plným talířem jídla a musí hladovět. V takovém případě je nutné počítat se silnou obrannou reakcí koně při pokusu mu náhubek opětovně nasadit. 
  • Pásky nebo řemínky na hlavě koně vždy představují riziko, že se kůň o ně zahákne. Proto by náhubky měly mít takové spoje, které v případě dostatečně silného tahu samy prasknou. Měly by být tak koncipovány, aby vyloučily možnost uvíznutí koně.
  • Náhubek neomezuje jen přísun potravy ale do určité míry i sociální chování zvířete. Například možnost vzájemné péče o srst je prostě s umělohmotným kýblem na nose  značně omezená. Ale i výrazové prostředky koně v oblasti nosu a pysků jsou jen omezeně čitelné pro ostatní koně. To může vést ke konfliktům v rámci stáda.

Jaký náhubek se hodí k jakému koni?

Koně, kteří dlouhodobě nosí náhubek, mají často silně opotřebené řezáky. Proto se doporučuje pravidelná kontrola zubů veterinářem. 

Nabídka náhubků na trhu je pestrá – liší se provedením, materiálem i designem. Jaký model je pro koně vhodný, ve finále vždy musí rozhodnout majitel. Důležité je, aby náhubek správně seděl, nikde nedřel a umožňoval pomalý a soustavný příjem potravy. Kůň musí mít i s náhubkem samozřejmě neomezenou možnost pití. Pro všechny náhubky platí následující:

  • mezi horním okrajem náhubku a nosem koně by měla být mezera na prsty.
  • mezera mezi hubou koně a dnem náhubku by měla být 2,5 cm. Tím se zamezí trvalému kontaktu pysků s náhubkem.
  • velikost náhubku musí umožňovat koni bez problému a v dostatečné míře otevřít hubu.
  • připevňovací pásky či řemínky nesmí působit tlakem na hlavě koně. 

Postupné zvykání

Málokdy kůň reaguje nadšením na své omezení v příjmu potravy. Právě ve fázi zvykání na náhubek se proto majitel často setkává s odmítavým postojem koně, jeho frustrací či rezignací. O to důležitější je zodpovědné seznámení koně s náhubkem. Ve svém manuálu doporučuje National Equine Welfare Council rozdělit fázi zvykání na novou výstroj na co nejmenší kroky a spojit ji s příjemnými zážitky pro koně.  Žádoucí chování by mělo být ihned odměněno, aby kůň mohl získat jasnou představu o tom, jak se má s náhubkem správně chovat.  Jak dlouho si kůň na náhubek bude zvykat, záleží nakonec vždy na individuálním zvířeti, jeho zkušenostech a schopnosti přizpůsobit se novým situacím. V případě, že na svém koni zpozorujete známky diskomfortu, stresu nebo strachu, doporučuje NEWC vrátit se o krok zpátky a všechny dosavadní fáze zvykání zopakovat až do chvíle, kdy kůň bude schopný náhubek bez známek stresu přijmout.

Není to řešení pro 24/7

Náhubek výrazně omezuje, někdy až znemožňuje, možnost pro ostatní členy stáda číst z obličejové mimiky nositele náhubku – to může vést ke konfliktům. 

Pastevní náhubky jsou koncipovány pro použití v rozsahu několika hodin denně a rozhodně ne jako trvalé řešení. Podle vědeckých studií by regulátory příjmu potravy neměly být používány déle než 10 – 12 hod. v kuse. V opačném případě převažují negativa nad pozitivy. Pozorní však musíte být po sundání náhubku. Jakmile se kůň zbaví otravného omezení, často se snaží dohnat „ztracenou dobu“ překotným žraním nebo pasením. Proto by nabídka příjmu potravy po sundání náhubku měla být spíš chudá, aby kůň obratem ruky v době bez náhubku do sebe nenafutroval energii, kterou jste mu pracně odepřeli během nošení náhubku.

Kontrolní dotazník

Ujistěte se, že jste dodrželi všechny níže uvedené body, než svého koně necháte poprvé bez dozoru s náhubkem:

  • Zvykli jste svého koně pomalu a důkladně na nošení náhubku?
  • Může váš kůň skrz náhubek i nadále přijímat potravu a bez omezení i pít?
  • Chová se váš kůň jinak než obvykle? Vykazuje při nošení náhubku známky stresu nebo diskomfortu? Pokud ano, není ještě připraven nosit náhubek v době vaší nepřítomnosti.
  • Akceptují ostatní členové stáda vašeho koně i s tím cizím předmětem na nose?
  • Zkontrolujte nádoby na vodu a žrádlo. Nejsou na nich hrany nebo madla, o která by se kůň svým náhubkem mohl zachytit?

Jednou týdně kontrolujte váhu svého koně a vyhodnoťte jeho stav pomocí Body Condition Score alespoň jednou za 2 – 4 týdny. Abyste předešli zdravotním problémům, váš kůň by neměl shodit více než 1 % své váhy týdně. Až pravidelné kontroly ukáží, zda náhubek je tím vhodným řešením pro redukci váhy vašeho koně  




Komentáře

Přidat komentář