Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Teorie

Prošel by nánosník Vašeho koně tlakovým testem?

Pokud používáte anglický kombinovaný nánosník či hannoverský nánosník, můžete být překvapení výsledky předběžné studie od Jayne Peters z Bishop Burton College ve Velké Británii. Cílem studie bylo zjistit, zda různé typy nánosníků ovlivňují na napětí na otěži mezi jezdcem a koněm a jaký tlak celkově vzniká působením nánosníku na přední část nosní kosti koně během jízdy. Výsledky studie byly prezentovány na 15. konferenci International Society for Equitation Science (ISES) na Guelph univerzitě v Kanadě, které jsem měla možnost se také zúčastnit a prezentovat zde i naše nejnovější poznatky, ale o tom až někdy příště. :)

Jelikož se jedná o předběžnou studii, v rámci vyhodnocení výsledků bylo započítáno pouze 8 koní. Pro získání přesných hodnot ohledně napětí na otěžích, neboli síly působení jezdcovy ruky na hubu koně, bylo použit moderní senzor TeleRein C IT (10Hz), který dokáže zachytit data v reálném čase. Tlak nánosníku působící na přední část nosní kosti byl snímán pomocí technologie Pliance pressure system (100Hz). Před každým testem bylo zkontrolováno vybavení koně a vždy se dbalo na utažení nánosníku dle tzv. ,,pravidla 2 prstů”, které se musí vejít mezi nosní kost koně a nánosník. Toto měření bylo provedeno pomocí měřítka vyvinutého společností International Society for Equitation Science (Obr. 1). Všech 8 koní bylo v průběhu testu ježděno svými majiteli s uzdečkou a jednou lomeným udidlem. Během testu se tedy měnil pouze typ nánosníku (anglický nánosník kombinovaný, hannoverský nánosník, anglický nánosník bez podpínacího řemínku a uzdečka bez nánosníku). Jezdecká úloha se vždy skládala z pohybu koně s jezdcem v kroku a klusu.

Obrázek 1 Převzatý z International Society for Equitation Science (ISES), více informací můžete dohledat zde.

Výsledky prokázaly signifikantní rozdíl v působení jednotlivých nánosníků v kroku i klusu. Ze tří testovaných nánosníků; anglický kombinovaný a hannoverský nánosník vykazovaly výrazně vyšší tlak na přední část nosní kosti v porovnání s anglickým nánosníkem bez podpínacího řemínku (Tab. 1). Dle testu anglický kombinovaný nánosník vytvářel celkově největší tlak. Napětí na otěži se v kroku a klusu pohybovalo v rozmezí 12,35 - 17,51 N a nelišilo se vlivem typu nánosníku. 

Typ nánosníku 

Tabulka  1 Tlak vyvíjený jednotlivými typy nánosníku na přední část nosní kosti 

*hodnoty jsou zaokrouhleny

J. Peters okomentovala výsledky takto: „Jezdecká veřejnost se domnívá, že díky restriktivním typům nánosníků může jezdec používat jemnější a lehčí pomůcky otěží,“ ovšem opak je nejspíše pravdou a téma si žádá další přezkoumání. Podle výsledků studie při porovnávání tří typů nánosníků nedošlo k žádné významné změně či rozdílu v napětí.

Restriktivní typy nánosníků, jako jsou anglický kombinovaný nánosník s podpínacím řemínkem a hannoverský nánosník, byly navrženy tak, aby zamezily otevírání huby koně. Dle průzkumu ve studii Doherty et al. (2017) je anglický kombinovaný nánosník nejčastěji používaným (46%) (Obr. 2) na mezinárodních závodech a z toho důvodu je téma vlivu jednotlivých typů nánosníků na pohodu a zdraví koně velmi důležité.

Obrázek 2 Anglický nánosník kombinovaný s podpínacím řemínkem a hannoverský nánosník.

Členka rady ISES, Kate Fenner souhlasí s tím, že toto téma by mělo být i nadále zkoumáno a dodává:  „Je nutné brát v potaz vliv restriktivních nánosníků na welfare koní, jelikož samy o sobě mohou bránit přirozenému orálnímu chování a způsobovat stres,“ (Fenner et al., 2016). Otevírání huby koně či vystrčený jazyk ven patří mezi projevy, které značí nepohodlí či bolest. Důvody k těmto projevům mohou být různé (nepadnoucí vybavení, tvrdá ruka jezdce, zdravotní problém se zuby atd.). Paul McGreevy, mezinárodně uznávaný výzkumný pracovník a spoluzakladatel ISES, se v rámci své studie také zaměřil na restriktivní nánosníky. Výsledky studie také poukázaly na to, že restriktivní nánosníky mohou způsobit stres a poškození tkání (McGreevy et al., 2012).

Peters zakončila svou prezentaci na konferenci ISES povzbudivou výzvou zaměřit se více na kvalitní výcvik a trénink koní, než využívat restriktivní nánosníky. Výsledky současných studií odhalují možné nežádoucí vlivy při jejich využívání. Tyto poznatky by tak v budoucnu mohly vést k přehodnocení vnímání těchto pomůcek. 




Komentáře

Přidat komentář