Články a videa o koních

KoněČesky.cz

Články a videa

Nervozní kůň? Jak začít...

Máte nervozního koně?

Zatímco strach se objevuje v přítomnosti bezprostřední, skutečné či domnělé hrozby, úzkost/nervozita je stav strachu v očekávání budoucích hrozeb.  

Koně mohou být nervózní z různých důvodů, jako jsou: nakládání do vozíku, veterinář, sprchování, práce pod sedlem, odvedení druhého koně atp. Má-li s některou činností kůň spojenou nepříjemnou nebo děsivou zkušenost, může se stát, že začne danou činnost předvídat, jakmile se jeho majitel začne připravovat. Například: 

  • vozík je zaháknut za auto,
  • veterinář dorazí na pozemek,
  • kůň je přiveden do mycího boxu,
  • kůň je odchycen, aby byl vyčištěn a osedlán,
  • ohlávka koňského kamaráda je sundána z háčku.

Jakmile kůň začne tušit, díky různým vodítkům (viz nahoře), že se schyluje k nepříjemnému nebo děsivému zážitku, začíná být nervozní. Pokud problém nevyřešíme, úzkost se může začít objevovat dlouho před samotnou činností, které se kůň bojí. 

Úzkost může být škodlivá pro fyzické i duševní zdraví koně. Může snížit kvalitu koňského života a ovlivnit pouto mezi koněm a jeho majitelem. Stejně tak může mít vliv na výkon a schopnost učit se. 

 Jak pomoci nervoznímu koni

Chcete-li lépe porozumět tomu, jak tento problém řešit, musíte vždy vědět kde začít.  Pokud jste byli někdy nervozní kvůli určité situaci, či činnosti, jste si jistě vědomi toho, jak dlouho předtím se u vás úzkost/nervozita projevila.  Každý, kdo se bojí zubaře, ví že se úzkost projevuje dlouho předtím, než si sedneme do zubařského křesla. Může to začít kilometry a týdny předtím, ve chvíli kdy musíte zvednout telefon a domluvit si u zubaře schůzku. Roky výzkumu v oblasti řešení úzkosti u lidí ukázal, že chvíle před tím, než člověk zvedne telefon, aby se objednal, je ideálním startovním bodem pro spuštění pocitu úzkosti. Stejný přístup k takovémuto „startovacímu bodu“ mají i koně.

Jakmile je startovací bod identifikován, úzkost u koně je nejlépe řešit pomocí techniky známé jako systematická desenzitizace a protipodmiňování. Tyto dvě mocné techniky mohou změnit emocionální reakci koně na obávané podněty. Výsledkem těchto technik by měl být kůň, který se daného podnětu nebojí a zůstává v jeho přítomnosti v klidu. Narozdíl od jiných metod/přístupů to s sebou nese jen velmi nízké riziko zhoršení úzkosti u koně nebo vytvoření nových problémů.  Dalšími příjemnými vedlejšími účinky jsou zvýšení kvality života koně a rozvoj důvěry mezi koněm a člověkem.

Pomoc nervozním koním

Při výběru trenéra/profesionála si zjistěte následující: zeptejte se trenéra, jak bude identifikovat „startovací bod“ u koně a jaké techniky použije k řešení úzkosti. Výcvik koní je neregulované odvětví a každý může tvrdit, že je schopen vyřešit tyto problémy. Nicméně mnoho populárních technik, jako je trest nebo „zaplavení“ může úzkost u koně ještě zhoršit.  Například: pokud by terapeut na vás křičel, protože jste nervozní z vidiny telefonátu zubaři nebo by vás přinutil tento hovor uskutečnit, vaše úzkost by se zvýšila. Můžete udělat to, co po vás takový terapeut chce, ale jen protože se ho bojíte více než zubaře, ale rozhodně vám to nepomůže překonat vaši úzkost. Stejný přístup můžeme často vidět u koní - trestání koně nebo nucení koně k pohybu kolem, či nucení koně k zapojení se do činnosti, která ho děsí ve chvíli, kdy projeví úzkost.  Takovéto postupy nejsou doporučeny profesionálními zvířecímy behavioristy, ani nejsou nutně potřebné k vyřešení problému. Úzkost u koní může být úspěšně vyřešena pomocí humánních technik popsaných výše.

S ohledem na tato fakta, chci povzbudit majitelé koní k tomu, aby „vyzpovídali“ potenciálního školitele, a zeptali se ho, jak budou problém řešit. Vy jste majitelem/šéfem svého koně. Pokud se vám nelíbí odpovědi, které obdržíte, hledejte dál.

Pokud jste v oblasti, do které dojíždím (Kanada) a potřebujete pomoci s nervozním koněm, jsem kvalifikovaná k tomu pomoci vám oběma. Můžete se se mnou spojit přes kontaktní web zde.




Komentáře

Přidat komentář